Frugter/ Natur

Æble

Efteråret er æblernes fest, og i år er ikke nogen undtagelse. Sikkert grundet den varme sommer er der rigtig mange æbler på æbletræerne rundt omkring i den danske natur. Jeg bliver altid overvældet af smagen og sprødheden af et dansk, sprøjtefrit efterårsæble efter en lang periode uden dem.

Når jeg vil gemme æbler, der er i sæson indtil næste efterår og/eller når jeg har for mange æbler til, at jeg kan få dem spist rå, så laver jeg gerne følgende.

-Æblemos. Jeg koger altid en masse æbler uden skrog og med skræl, blender dem, pakker det ned i glas og gemmer dem i fryseren. På den måde har jeg altid en lækker sød og syrlig æblemos ved hånden, som egner sig rigtig godt på toppen af grød, yoghurt og pandekager, som hovedelement i en dessert sammen med fløde og knas, og som sødemiddel i bagværk.

-Æblemost. Det er nemt at få ryddet op i nedfaldsæbler, æbler med pletter eller blot æbler man ikke kan nå at spise ved at lave dem til saft – igennem en juicer og du har den lækreste most/juice. Du kan sagtens fryse den. Jeg sætter stor pris på at have æblemost i fryseren, når vi kommer til juletid, og kan lave en alkoholfrie æblegløgg.

-Æblekage. Æble kan med fordel bruges i kager og tærter. Er der en bestemt opskrift du er vild med på blommetærte eller rabarberkage, vil den formentlig også fungere godt med andre frugter som f.eks. æble. Kun fantasien sætter grænser. Frugtkager og -tærter kan sagtens fryses ned.

-Æbleflæsk. Ved du hvad æbleflæsk er? En gammel og måske glemt perle. En kombination af æble, flæsk/bacon og løg. Hos os fungerer æbleflæsk ofte som pålæg på rugbrød og ofte til juletid. Der findes mange måder at lave æbleflæsk på. Det varierer fra egn til egn og fra familie til familie. Hvis du opvarmer æble, løg og flæsk, og laver en god blanding af dem, har du i hvert fald en form for æbleflæsk. Så kan du jo prøve dig frem med mængdeforhold og grovhed/findeling af de tre ingredienser.

God æblerov og god fornøjelse i køkkenet.

Kærlige hilsner fra Marie

Andre spændende indlæg

Kommentarer

Skriv gerne en besked...