Kært barn har mange navne
Knoglesuppe er ikke nogen ny opfindelse. Faktisk er det ældgammelt at udnytte knoglerne fra de dyr man har brugt kød fra, og det er blevet moderne igen. Mange har i dag optaget denne gamle dyd. Knoglesuppe omtales også som kraftsuppe eller bone broth, men er det samme.
Bæredygtighed
Et led i at spise mere bæredygtigt er at spise meget mindre kød end vi gennemsnitligt gør. Foruden at spise en mindre mængde kød giver det også på alle måde god mening, at vi alle tager ansvar for at spise varieret og at anvende hele dyret. Mit indtryk er, at det er hakket oksekød, mørbrad og kyllingebrystfilet der er de mest fortrukne kødvarianter. Men hvad sker der så med resten af koen, svinet og hønen? Når man ideelt set har anvendt alle kødudskæringer på et dyr, kan man kaste sig over knoglerne. På den måde udnyttes alt, og madspild mindskes.
Sundhed
Det er også meget relevant at anvende knoglerne i forhold til næring og sundhed. Knogler indeholder nemlig ene gode sager. Spørg bare din bedstemor. Det er logik for de ældre generationer, at man bliver sund og rask af at indtage knoglesuppe. Knogler indeholder nemlig kollagen, der har stor betydning for din hud, hår, sener og led. De indeholder også knoglemarv, der er fantastisk for en masse forskellige celler. Derudover har en knoglesuppe antioxidante egenskaber, og kan have positiv påvirkning på blodtryk og din tarm.
Kom godt i gang
Når jeg laver knoglesuppe, laver jeg altid en stor portion og kan dermed have til lang tid i min fryser. Det kan måske virke uoverskueligt at kaste sig ud i køkkenet med knogler og store gryder. Jeg forklarer her hvordan jeg gør trin for trin. Denne gang er knoglerne fra høns. Knoglesuppe på høns er en god begynder suppe, da det er nemt at få fat i kyllinger og fordi smagen er mild og god. Hvilke grøntsager og i hvilke mængder, der tilsættes kommer sig ikke så nøje.
Grøntsager renses og snittes. Du kan bruge nærmest alle slags grøntsager – eksempelvis rodfrugter, kål, squash.
Suppehønsene (eller andre knogler), grøntsager, krydderurter, salt, peber og æblecidereddike dækkes med vand i en stor gryde, og koges.
Efter 1-2 timers kogning tages hønsene (eller andre knogler) op af suppedasen. Kødet skæres/pilles fra. Skrogene kommer tilbage i gryden. Hønsekødet er lige så godt som “almindeligt” kyllingkød fra supermarkedet. Jeg fryser det ned i mindre portioner, og bruger det i blandt andet supper, fyldte pandekager, salater, hønsekødssalat, sandwichs og gryderetter.
Når tiden eller tålmodigheden er udløbet sier jeg suppen over i en anden stor gryde. Mine supper koger ofte 6-10 timer.
Jeg sier en ekstra gang med et viskestykke i sien for at få al grums fra.
Nu skal hele suppen køles ned, og gerne så hurtigt som muligt. Af hygiejniske årsager skal det hele været kølet ned inden tre timer. Jeg køler min knoglesuppe ned i håndvasken, der er fyldt med iskoldt vand. Vandet skiftes så snart det er lunt. På den måde nedkøles suppen ganske hurtigt. Når suppen er kold sættes den i køleskabet natten over.
Næste dag er suppen stivnet. Øverst ligger, der et lag fedt, man kan fjerne. Tilbage er den pureste knoglesuppe. Den kan fryses ned som den er nu, men man kan også koge suppen yderligere ind, så der forsvinder mere vand, og man derfor kun skal opbevare en mindre og mere koncentreret mængde knoglesuppe. Under denne mulige opvarmning kan du smage suppen til med salt, peber og æblecidereddike.
Jeg kogte ikke mit ind denne gang. Jeg endte med 7-8 liter færdig knoglesuppe.
Jeg fordeler suppen i glas, men sørger for ikke at fylde glassene helt op (så de ikke springer på frost).
Ekstra smag
For endnu mere smag kan man brune knoglerne eller suppehønen (gerne skåret ud i mindre stykker) i ovnen i en lille halvtime inden man koger knoglesuppen på samme måde som hidtil beskrevet. Grøntsagerne kan også brunes og nærmest karamelliseret. Dette gøres ved at vende i olie, og giv en times tid i ovnen. Tilsæt derefter i den kogende gryde.
Anvendelsesmuligheder
Mange drikker faktisk suppen som den er lidt ala suppen i cup nudler. Jeg bruger oftest knoglesuppe i madlavningen. Faktisk kan man tilsætte knoglesuppe (og dermed en masse næring) de fleste steder man bruger vand eller bouillon ved varm madlavning – i tomatsauce, kødsauce, gryderetter, supper, eller til at koge ris, kerner og pasta i.
Opskrifter og inspiration
Hvis du ønsker at få inspiration til andre opskrifter på knoglesuppe, kan jeg varmt anbefale bogen “Bone Broth” i Functional Foods-serien. Her beskrives knoglensuppens historie, indholdsstoffer, gode fremgangsmåder, opskrifter til anvendelse og meget mere.
Knoglesuppe
Ingredienser
- 4 suppehøns (eller andre knogler)
- 1 knoldselleri (eller anden grøntsag, f.eks. kål)
- 1 hel bladselleri (eller anden grøntsag, f.eks. kål)
- 5 gulerødder (eller andre rodfrugter)
- 4 løg (eller rødløg eller porrer)
- 1 håndfuld frisk rosmarin (eller andre krydderurter)
- 1 stor håndfuld persille (eller andre krydderurter)
- 4 spsk. æblecidereddike
- 2 spsk. peberkorn
- 1 spsk. salt (gerne himalayasalt)
Fremgangsmåde
Dag 1:
Grøntsager renses og snittes.
Suppehønsene, grøntsager, salt, peber og æblecidereddike dækkes med vand i en stor gryde, og kog op.
Skrue ned for varme, og lad det simre i mindst 2 timer og gerne i 24 timer.
Skum, fedt og urenheder, der ligger sig på overfladen fjernes løbende med en stor ske.
Efter 1-2 timers kogning tages hønsene (eller andre knogler) op af suppedasen. Kødet skæres/pilles fra skrogene. Skrogene kommer tilbage i gryden. Hønsekødet er lige så godt som "almindeligt" kyllingekød fra supermarkedet. Jeg fryser det ned i mindre portioner.
Når tiden eller tålmodigheden er udløbet sier jeg suppen over i en anden stor gryde. Skrog og grøntsager kasseres.
Jeg sier en ekstra gang med et viskestykke i sien for at få alt grums fra.
Nu skal hele suppen køles ned, og gerne så hurtigt som muligt. Af hygiejniske årsager skal det hele været kølet ned inden tre timer. Jeg køler min knoglesuppe ned i håndvasken, der er fyldt med iskoldt vand. Vandet skiftes så snart det er lunt. På den måde går det ganske hurtigt. Når suppen er kold sættes den i køleskabet natten over.
Dag 2:
Næste dag er suppen stivnet. Øverst ligger, der et lag fedt, man kan fjerne. Tilbage er den pureste knoglesuppe. Den kan fryses ned som den er nu, men man kan også koge suppen yderligere ind, så der forsvinder mere vand, og man derfor kun skal opbevare en mindre og mere koncentreret mængde knoglesuppe. Ved samme lejlighed kan du smage den til med salt, peber og æblecidereddike.
Jeg fordeler suppen i glas, men sørger for ikke at fylde glassene helt op (så de ikke springer på frost).
Glassene fryses ned.
Se også ovenstående beskrivelse med billeder.
Kommentarer