Mad og drikke/ Natur/ Øvrige

Birkesaft

Birkesaft

Lige nu er det tidspunktet, hvor birketræerne er lige på vippen til at springe ud. Inden længe står birken grøn, og fuld af liv og farver. Det sker tidligere end det plejer, og derfor har jeg travlt…

Helt uden at skade træet og jorden kan du tappe en saft af birketræerne en kort periode lige inden det springer ud. Dette kan lade sig gøre, da træets saft søger nede fra jorden, hvor det har ligget i dvale og tilbage op i træet. Birketræet er et løvtræ, men er det eneste løvtræ, hvor saften stiger fra jordens dvale og op i træets stamme og grene så kraftigt og hurtigt. Grundet denne fart og kraft kan man uden problemer tappe saften uden at gøre skade.

Sunde egenskaber

Saften er klar, drikkeegnet, frisk og sund. Saften indeholder en lang række vitaminer og mineraler, og er på den måde et sundt forårsboost. Jeg kender én, hvis pollenallergi er meget kraftig. I perioden hvor han ved, at det kan være værst drikker han al det birkesaft han kan komme afsted med. På den måde oplever han ingen gener overhovedet, og er ikke på andet medicin. Tapningen er ganske nemt og udbyttet er stort. Giv det et forsøg.

Fremgangsmåde

Fremgangsmåden er at bore et hul i birketræets stamme, rense hullet for træsmuld og snask, sætte en slange i hullet og en beholder til opsamling for enden af slagen. That’s it. Nu drypper der birkesaft ud af hullet, igennem slangen og ned i beholderen. Fra vores træer får vi ca. en halv liter saft i timen. Når vi ikke tapper fra træet skal hullet lukkes igen, f.eks. med en prop/dyvel af træ. Brug ikke det samme hul igen, og skift også gerne imellem birketræer fra år til år, så de ikke bliver svækket af tapningen.

Vi bruger dette tappesæt, men man kan sagtens lave et selv af tilsvarende udstyr.

Vær opmærksom på at saften er helt klar, og du ikke tapper efter at træet er sprunget ud.

Første tapning i dette forår

Jeg bruger dette 10 mm træbor til at bore hul i træet

Anvendelsemuligheder

Der er mange anvendelsesmuligheder. Faktisk kan du bruge birkesaft alle steder hvor du bruger vand – i madlavning, i bagværk, i saft, i is, i smoothies eller blot drikkes som en læskende drik. Saften holder sig 4-5 dage i køleskabet, og kan fryses ned.

Man har tappet saft fra birketræer i tusinder år, hvorfor skulle vi så stoppe?

Kærlige hilsner fra Marie

Andre spændende indlæg

Kommentarer

Skriv gerne en besked...