Livet og hverdagen/ Zero waste

Zero waste

En verdensomspændende bevægelse

Kender du til den Zero waste-bevægelse, der breder sig over hele verden. En masse mennesker finder fællesskab og styrke i at støtte hinanden i tiltag for at mindske aftrykket på jorden. Fælles for dem alle er seks principper.

  1. Refuse (Afvis): Sig nej til det, du ikke har brug for.

    Reklamekuglepenne, reklamenøgleringe, engangstallerkner, -bestik, -kopper, flyers, tilbudsaviser og de alt for gode tilbud, der er i tilbudsaviserne. Vi anskaffer os ting hele tiden og siger for lidt nej tak. Det er heller ingen undskyldning at købe bæredygtige, økologiske, komposterbare produkter. Vi må huske på, at de ting vi anskaffer os, er blevet produceret på ny. Det er ikke kun materialer og kvalitet, der afgør om dit køb er bæredygtigt. Hvis du rent faktisk ikke har brug for det, er det ikke bæredygtigt.

  2. Reduce (Reducer): Minimer mængden af ting, du har brug for.

    Overvej hvilke ting du faktisk har brug for. Ved at minimere de ting du bruger fast kan du frigive mere fysisk plads, mere energi i dit hoved og flere penge på din konto.

  3. Reuse (Genbrug): Find glæden i kvalitetsting.

    Værdsæt at du kan få noget, der allerede har været elsket og som du kan give et nyt liv. Der er i dag et stort marked for brugte ting. Mange online platforme og fysiske butikker gør det nemt at finde alternativer til at købe nyt.

  4. Repair (Reparer): Pas på dine ting og skift mindre ud.

    Brugstegn er ofte ikke velset. Jeg synes, at tegn på brug og tegn på vedligeholdelse er skønt på alle måder. Mon det kan blive positiv frem for negativ ladet at fikse og reparer frem for at kassere og anskaffe nyt?

  5. Recycle (Genanvend): Sørg for at så meget som muligt kommer til genanvendelse.

    Når du er helt færdig med noget og simpelthen ikke længere kan udnytte det det mindste, kan det ofte udnyttes på anden vis. Sørg for at sortere dit affald, sådan at det, der kan anvendes igen gør det. Det er heldigvis blevet nemmere at sortere sit affald. Flere kommuner gør det nemt at sortere plastik, metal, glas, papir og komposterbart affald. Forhåbentlig er alle kommuner snart med på den.

  6. Rot (Komposter): Udnyt naturens kræfter til at omdanne organisk materiale.

    Hvis noget af organisk materiale (og af høj kvalitet) hverken kan afvises, reduceres, genbruges, repareres eller genanvendes, bør sidste mulighed være kompostering. På den måde bliver affald til nye ressourcer frem for spild. Kompostering kan i nogle tilfælde ske hos dig selv og ellers på kommunens renovationsplads.

Jeg håber, at du er blevet inspireret – både til Zero Waste tiltag og til at se dit forbrug efter i sømmene.

Kærlige hilsner fra Marie

Andre spændende indlæg

Kommentarer

Skriv gerne en besked...