Indmad
Grunde til at anvende lever og andet indmad i sin madlavning er mange. Blandet andet er det meget sundt, billigt og bæredygtigt. Lever indeholder blandt andet et højt niveau af protein, jern og en række vitaminer. Det er smadder billigt, da det i dag desværre opfattes som et restprodukt, og det er bæredygtigt netop for at undgå madspild ved at bruge hele dyret frem for kun de populære udskæringer, der i dag er de mest almindelige.
Økologi
Dog anbefaler jeg, at den lever du bruger skal være økologisk. Leveren er nemlig også dyrets renseorgan. Hvis fodret har indeholdt usunde og unaturlige ting for kroppen vil det ophobes i leveren, og derefter i den mad det bliver brugt i. Køb derfor altid kun økologisk lever – og det gælder jo så også leverpostej… Da efterspørgslen ikke er stor på indmad er det sjældent at finde i supermarkeder. Jeg håber gerne hos Gårdmester, der blandet andet har et stort udvalg af økologisk indmad.
Undgå madspild
Kødsaucen kan fungere som base for mange retter i mange dag. Derfor laver jeg altid denne store portion. Eksempelvis får vi det én dag med pasta til som en pasta bolognese, den næste som chili con carne med bønner i og ris/korn til, en tredje dag i lasagne og eventuelt en fjerde dag som topping på en pizza eller som fyldt i en tortillawrap. På denne måde er det hurtigt at lave mad, og vi undgår madspild og at skulle finde på lækkert aftensmad hver aften.
En anden måde at undgå madspild på er ved at tilpasse opskriften til de ingredienser du allerede har. Grøntsagerne, der er anvendt kan sagtens justeres efter hvad du har i køleskabet. Til en sådan sammenkogt ret er forholdene og mængderne heller ikke så afgørende. Brug det du har og smag til med krydderier. Det bliver helt sikkert lækkert uanset hvad. Der kan formentlig også godt bruges andet indmad. Jeg har endnu ikke afprøvet det, men hvorfor ikke? Giv mig gerne en tilbagemelding, hvis du prøver det af.
Leverkødsauce
Ingredienser
- 1 kg. kyllingelever
- 1 kg. svampe
- 3 mellem/store almindelige løg (eller andet løg)
- 10 fed hvidløg
- 2 store gulerødder (eller anden rodfrugt)
- 1 squash (eller andet græskar)
- ¼ hvidkål (eller andet kål)
- 3 ds. flåede/hakkede tomater
- 4 spsk. god tomatpuré
- 300 g. soltørrede tomater (hvis du bruger tomater i olie, kan du bruge olien til at stege i – der er masser af lækker smag i)
- 0.5 l. kraftsuppe (kan erstattes med en god økologisk bouillon eller vand)
- 2 kviste rosmarin
- 1 håndfuld timian
- 2 spsk. sukker
- Chili efter smag
- Salt og peber
- Olie til stegning
Fremgangsmåde
Alle grøntsager rengøres.
Hak grøntsager og kyllingelever i små stykker.
Steg grøntsagerne i olie i en stor gryde.
Steg leveren på en pande til det er brunet.
Tilsæt lever, alle tomaterne, krydderier, sukker og kraftsuppe til gryden.
Lad det hele simre i en times tid.
Smag til med salt, peber, chili og sukker.
Kommentarer