Natur/ Øvrige

Kompostering

Hvad betyder det at kompostere?

Mange steder hører og læser jeg, at et produkt kan komposteres. Jeg er blevet fascineret af at kompostere, men det er måske ikke alle, der deler denne fascination med mig, og derfor ikke helt ved hvad det egentlig vil sige om et produkt. For at kunne forholde sig til de komposterbare produkter, der dukker op på markedet, vil jeg derfor forklare, hvad det egentlig vil sige.

En kompostbunke

Definitionen er at lade noget formulde i en kompostbunke el.lign. med henblik på brug til jordforbedring. En kompostbunke er en bunke af rester af organisk materiale fra både ude og inde – f.eks. græs, grene, blade, blomster, æggeskaller, kaffe- og tegrums, rester af frugter og grøntsager og gødning fra dyr – der nedbrydes i en stor bunke over tid ved hjælp af mikroorganismer og smådyr. Denne nedbrudte jordmasse er som en vitaminpille for jorden, der dyrkes i. Komposten tilfører rigtig meget ekstra næring til jorden. På den måde vil man kunne opnå en endnu bedre grobund at dyrke i og dermed endnu bedre afgrøder.

Man skal huske, at det man tilfører ens kompostbunke skal være helt rent. F.eks. skal klistermærker på frugt, og papir og klips på tebrevet fjernes. Ligeledes synes jeg ikke man skal kompostere noget, der ikke er økologisk – konventionelle frugter og grøntsager, og potteplanter og afskårne blomster fra blomsterhandlen anbefaler jeg ikke at kompostere, da det er fyldt med gift og kemi. Ved også at kompostere sådanne produkter vil man allerede her ødelægge kvaliteten af komposten, jordens vitaminpille, jorden og afgrøderne. Af samme årsag synes jeg slet ikke man skal købe konventionelle produkter.

Komposterbare produkter

Eksempler på ”komposterbare” produkter jeg har set er bl.a. komposterbar tandbørste, komposterbare fryseposer, komposterbar opvaskesvampe, komposterbar service. Det er svært at gennemskue en komposteringsproces, når det er af behandlede produkter som disse. Det er desværre ikke specielt gennemsigtig hvad man egentlig med fordel kan kompostere uden af forurene. Nogle af disse behandlede produkter kræver nemlig højere temperaturer for at kunne kompostere end, der vil være i din egen kompostbunke. Disse kan kun komposteres under kontrollerede temperaturforhold i kompostringsanlæg. Vælg derfor med omhu hvilke ting, der ikke er fødevarer, som du komposterer og hvor ofte. Når jeg får mig en sund kompostbunke en dag, vil jeg forsøge at kompostere vat og vatpinde af økologisk bomuld og træ, naturlige og rene opvaskesvampe/-børster, udtjent bivokspapir og tandbørster.

God komposterings-fornøjelse.

Kærlige hilsner fra Marie

Andre spændende indlæg

2 Comments

 • Reply
  Tandbørster – Marie Ladefoged
  11. februar 2019 at 11:53

  […] sammen med madaffald, grene, blade og hvad man ellers komposterer. Se mit indlæg om kompostering her. Her vil tandbørsten blive nedbrudt og en dag ikke være at finde der mere. Det er super smart, og […]

 • Reply
  Te- og kaffefiltre – Marie Ladefoged
  6. marts 2019 at 14:35

  […] drikker dagligt kaffe eller te. Begge dele kan skabe meget affald. Engangs kaffe- og tefiltre kan komposteres, når vi er færdige med at bruge dem, hvilket er rigtig godt. Men det kræver stadig, at vi […]

 • Skriv gerne en besked...