Blomster/ Bær/ Frugter/ Natur/ Urter/ Øvrige

At sanke

Sanke-hvad-for-noget?

Man sanker, når man samler. Så når man går en tur i naturen og samler planter, så sanker man.

Sanke hvor henne?

Jeg sanker – altså samler – aldrig noget, der skal spises, i nærheden af trafik. Jeg går helst langt væk fra trafik for simpelthen at undgå mad, der er forurenet af kørertøjer, dæk, benzin osv.

Hvis jeg sanker i nærheden af en grusvej, vurderer jeg om planterne er for beskidte og støvet. Det kommer bl.a. an på vejret.

Sanke hvor meget?

Det er altid en god tommelfingerregel, at man aldrig sanker mere end, at der er nok til andre også. Man skal ikke tømme et træ, en busk eller et område for den samme slags bær, frugt, urt, plante, blomst osv. Det er ikke hensynsfuldt overfor naturen og andre, der kommer der.

Faktisk er der en ældgammel regel om, at man ikke må tage mere med sig end hvad der kan være i sin hat. Da der ikke er mange, der går med hat i dag er reglen ændret til en bærepose. Man må altså ikke sanke mere end hvad der kan være i en almindelig bærepose.

Se også gerne indlægget om en af de bøger jeg anbefaler, som handler om at sanke og spise mad fra naturen her.

Rigtig god sanketur.

Kærlige hilsner fra Marie

Andre spændende indlæg

1 Comment

  • Reply
    Brændenælde – Marie Ladefoged
    17. januar 2019 at 12:01

    […] Grunden til, at jeg vil slå et slag for den gode gamle brændenælde er, at den er meget sund og velsmagende. Den er fyldt med vitaminer og mineraler, og er en vaskeægte super food. Brændenælde kan bl.a. virke udrensende, vanddrivende, basedannende, og være god ved væskeophobninger, amning, skæl, hårtab, høfeber og nældefeber. Brændenælde er en plante, der vokser over alt, og derfor har man som regel planten inden for kort afstand uanset hvor man er. Jeg plukker kun topskuddet – dvs. den øverste del af planten – eller de første spæde forårsskud, der endnu er små og spændstige. Jeg plukker ikke af brændenælden, når den er gået i blomst, og aldrig i nærheden af trafik. Jeg beskriver, hvor jeg plukker brændenælder og andre vilde planter nærmere i dette indlæg. […]

  • Skriv gerne en besked...